Ortodontie

Smile Dentik - cabinet stomatologic sector 5 Bucuresti

Cine nu isi doreste dinti aliniati, frumosi si sănătosi? Pentru a rezolva problema dintilor ingrămăditi sau spatiati, a dintilor inclusi sau extruzati venim in intâmpinarea dorintelor dumneavoastra cu multiple variante de tratament ortodontic. Aparatele pot fi mobile sau fixe, pot fi vizibile sau mai putin vizibile.

Conform credintei populare un aparat ortodontic este urât si se vede, dar, există tratamente ortodontice total invizibile, care iti vor alinia dintii fără ca cineva să stie că esti intr-un tratament ortodontic. Specialistul ortodont iti va răspunde la toate intrebările, va evalua situatia ta si impreună cu tine va alege tipul de aparat ortodontic cel mai potrivit pentru tine, fix sau mobil, vizibil sau invizibil.

CE ESTE ORTODONTIA?

Ortodontia si ortopedia dento-faciala  reprezinta  specialitatea medicala responsabila de supravegherea, ghidarea cresterii si a dezvoltarii structurilor dento-faciale, precum si  de diagnosticul si de terapia anomaliilor dento-maxilare, rezultatul fiind un zambet frumos si o ocluzie corecta si functionala.

CE SUNT ANOMALIILE DENTO-MAXILARE?

Privite mult timp ca simple ,,curiozitati”, anomaliile dento-maxilare au fost tratate stiintific abia spre sfarsitul secolului al XIX – lea si inceputul secolului al XX – lea, o data cu dezvoltarea unei civilizatii industriale, ce a dus la mari aglomerari de populatie in orase si la o intensa activitate informationala, aspectul si buna functionare a aparatului dento-maxilar devenind astfel, esentiale pentru indeplinirea rolurilor sociale.
Insa, o data cu dezvoltarea industriala, modernizarea oraselor si a tehnologiei, s-au modificat si alimentatia si obiceiurile de alimentatie ale populatiei, astfel incat, anomaliile dento-maxilare pot fi considerate consecinta societatii moderne in care traim, prin consumul preponderant al unor alimente de consistenta moale, cu solicitarea mai redusa a muschilor masticatori si implicit, cu subdezvoltarea oaselor maxilare. 

Dacă aveti una dintre următoarele tipuri de anomalii, sunteti un candidat pentru tratamentul ortodontic:

1) Ocluzie adanca acoperita – dintii superiori  ii acopera pe cei inferiori mai mult de 1/3

2) Ocluzie deschisa – cand dintii posteriori sunt in contact, in repaus, in zona anterioara (frontala), apare un spatiu de inocluzie  intre cele doua arcade

3) Ocluzie inversa – dintii inferiori si/sau maxilarul inferior sunt in fata dintilor superiori

4) Dizarmonie dento-alveloara cu inghesuire  - dintii sunt prea mari pentru suportul osos deficitar

5) Dizarmonie dento-alveolara cu spatiere – dintii sunt prea mici pentru suportul  osos disponibil

6) Anomalii dentare de numar : anodontia (cand nu s-a format un dinte din sirul normal de dinti) sau dintii supranumerari (cand apar dinti in plus, unul sau mai multi, fata de sirul normal de dinti)

7) Anomalii de eruptie: rotatia dentara, incluzia dentara (cand un dinte permanent ramane blocat in os, fara posibilitatea de eruptie), ectopia dentara ( cand ultimii dinti permanenti care apar nu au spatiu sufficient pe arcada si erup spre obraz, de obicei caninii fiind in aceasta situatie, cu aspectul de ,,dinti de vampir”), diastema interincisiva/,,strungareata” (cand exista un spatiu intre incisivii centrali)
CAUZELE care stau la baza acestor anomalii dento-maxilare pot fi multiple:
Cauze generale: ereditatea-mostenirea de la parint, sindroame genetice-Down, Turner etc
 Cauze locale: obiceiuri vicioase-suptul degetului, a limbii, a buzei sau a altor obiecte(creion, prosop), pierderea precoce a dintilor temporari  
CONSECINTELE ANOMALIILOR DENTO-MAXILARE
Atunci cand nu sunt corectate in timpul adolescentei, acestea pot afecta aspectul si sanatatea dintilor, dar  si forma fetei, consecintele fiind de ordin functional (dificultati in masticatia anumitor alimente, dificultati in mentinerea igienei orale, carierea precoce a dintilor), dar si de ordin estetic, putand  duce la dezvoltarea unor probleme psihologice si emotionale, cum ar fi lipsa de incredere in sine, anxietate si depresie.

TIPURI DE APARATE ORTODONTICE

Aparate dentare mobile - se adreseaza copiilor in perioada de dentitie mixta 7-10 ani (dinti definitivi si de lapte) si au rolul de a infuenta cresterea oaselor maxilare si  de a deconditiona unele  obiceiuri vicioase (suptul degetului, deglutitia infantila). Aparatul poate fi indepartat de catre pacient, motiv pentru care, rezultatul tratamentului depinde de motivatia acestuia.

Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate si constau in bracketi care se lipesc pe dinti si un arc meralic care se fixeaza in bracketi cu ajutorul unor elastice colorate.
Bracketii pot fi metalici, din ceramica sau safir (de culoarea dintelui si translucenti), se pot aplica la orice varsta (chiar si la adulti, cu conditia ca parodontiul si gingia sa fie sanatoase) si  nu pot fi dati jos decat la sfarsitul tratamentului.

Aparatele speciale si aparatele extraorale (masca Delaire, Head Gear, barbital si capelina, Trainer) se folosesc in cazuri mai dificile si sunt construie special concepute pentru fiecare caz de catre medicul ortodont.

 

CAT TIMP VA DURA TRATAMENTUL?

In cele mai multe cazuri, tratamentul va dura intre 18 si 48 de luni ( pentru cei cu afectiuni severe), insa o predictie exacta a duratei tratamentului nu poate fi facuta de medicul ortodont.
Dupa  etapa de tratament ortodontic activ, pacientii urmeaza de obicei sa poarte aparatul de  contentie, care retine dintii in noua lor pozitie, pana cand se formează tesut osos in jurul lor. Acest aparat poate fi sub forma unei placute mobile sau a unei gutiere, care  sunt de obicei purtate permanent timp de 6 luni pana la un 1 an, apoi pe timpul noptii atat timp cat considera necesar ortodontul, respectiv poate fi sub forma unei sarme (retainer), lipita pe interiorul dintilor frontali inferiori, care se poarta pe viata.

Ortodontie

Programează-te la Smile Dentik. Prima consultaţie este gratuită!